Ca niciodată pînă acum, încă înainte de jumătatea lunii noiembrie, pieţele de Crăciun îmbie deja trecătorii cu vin fiert şi aromat, foarte apreciat la cele doar câteva grade Celsius.
Tradiţionalii cârnaţi de porc, care miros păcătos de bine în plin post creştin (fie ei albi, roşii, mari, mici, subţiri sau groşi), dulciurile de sezon dar şi surprizele pentru copii (de obicei carusele cu diferite animale şi muzică) încep să ne pregătească deja, cu mult timp înainte, pentru sărbătorile Crăciunului.
De pe tarabele vânzătorilor, pe lângă inimioarele de turtă dulce (care au acum mesaje variante ce se adaugă declaraţiilor siropoase despre care am mai scris, de pildă „Comorii mele dulci”, „Caut femeia ideală”, „Ursuleţului meu” sau mai sec-ul „Sarbatori fericite”), nu lipsesc nici tradiţionalele „Berliner” (un fel de gogoşi cu diferite umpluturi, cu dulceaţă de obicei) sau „Schmalzkuchen” (gogoşi mici şi parfumate pudrate cu zahăr), care sunt cele mai căutate.
Aproape fiecare oraş german se poate lăuda la această oră şi cu patinoare în aer liber, care au sute clienţi chiar de la deschiderea porţilor.
Intrarea la patinoar este 1,50 euro pentru copii, 2,50 euro pentru adulţi şi 4 euro pentru închirierea patinelor (în loc să le închiriezi de zece ori, mai bine cumperi o pereche), toate pentru 90 de minute.
O vizită în piaţă: minimum 20 de euro
Micile distracţii, însumate pot ajunge la o sumă consistentă, dacă într-o familie există copii şi adulţi pofticioşi sau curioşi să încerce totul. Orice ai cumpăra din piaţa de Crăciun (Weihnachtsmärkte) – de la vin fiert şi cârnaţi, până la gogoşi sau alte dulciuri – costă 2-3 euro fiecare, astfel încât o scurtă vizită cu un copil în lumea Moşului costă minimum 20 de euro.
Berea, în funcţie de sortiment şi de cantitate, ajunge şi ea la 4-7 euro halba.
Adeseori auzi părinţii spunându-le copiilor că este prea scump un lucru sau altul. Temperarea elanului celor mici poate fi explicat atât prin criza care a dat gaură în bugete, cât şi prin învăţarea copiilor cu anumite limite (în cazul celor care au bani).
Însă pieţele de Crăciun înseamnă mai mult decât muzică sau ce se poate servi acolo. Aceste pieţe sunt locuri îndrăgite în care vin familii şi prieteni împreună pentru a simţi apropierea sărbătorilor.
„Oare ne vom mai putea bucura de toate acestea şi în decembrie?”
Totuşi, nu sunt puţini cei care se miră de faptul că, deşi luna decembrie este încă departe, au ajuns să ne sufoce ornamentele, podoabele, mâncarea, brazii şi Moş Crăciunii. „Oare ne vom mai putea bucura de toate acestea în decembrie?”, se întreabă cei rezervaţi în a călca prematur prin Weihnachtsmärkte.
Pe aceeaşi temă:
În centrele comerciale germane, flămânde de euro, miroase deja a cetină de brad
Panică printre copii: a veenit Crăciunul?