Peste un milion de vizitatori pe an îşi iau aici porţia de adrenalină.
Senzaţii tari. Aventură. Depăşirea limitelor. Andrenalină care vă energizează din creştet până în tălpi. Beţia vitezei. Toate acestea le puteţi încerca, cu puţin curaj, la Hansa Park din nordul Germaniei, unde numărul vizitatorilor depăşeşte un milion pe an.
G. Palade
Cunoscutul parc de distracţii aflat la malul Mării Baltice şi-a deschis porţile pe 30 martie şi îşi va primi vizitatorii până pe 21 octombrie 2012, între orele 9,00 şi 18,00. Maşinile şi aparatele de tot felul pornesc de la ora 10,00. În Vinerea Mare, tichetul de intrare este de 25 de euro şi pentru cei cu vârste între 15 şi 60 de ani, faţă de 31 de euro în mod normal.
Există şi excepţii de la acest program. Astfel, în ultimele două luni de funcţionare din 2012, respectiv în perioadele 21 – 23 septembrie, 28 septembrie – 3 octombrie şi 6 – 21 octombrie 2012, programul parcului de distracţii este prelungit cu trei ore, până la 21,00. Aparatele şi maşinile se opresc însă la 20,30.
Faţă de sezonul trecut, tarifele au crescut cu un euro, însă preţul abonamentului a rămas 65 de euro. Cine nu doreşte abonament, poate plăti de fiecare dată bilet de intrare.
Pentru o singură zi, intrarea la Hansa Park este de 25 de euro pentru copiii între 4 şi 14 ani (cei cu vârste de până la 4 ani nu plătesc bilet) şi de 31 de euro pentru vizitatorii cu vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani. Pentru vârsta a treia, tariful este acelaşi ca şi pentru copii: 25 de euro.
Doar în Vinerea Mare, pe 6 aprilie, aşa cum am arătat, tichetul de intrare va costa 25 de euro pentru toată lumea, vizitatorii între 15 şi 60 de ani economisind astfel câte 6 euro.
Deşi pe site-ul web al parcului nu se precizează, este bine să aveţi şi un act care să ateste vârsta copiilor de până la 4 ani, mai ales dacă sunt mai dezvoltaţi şi pot părea mai mari. Abonamentul pe întregul sezon este avantajos doar dacă mergeţi la Hansa-Park de mai mult de trei ori: costă 65 de euro pentru o persoană.
Senzaţii tari distribuite pe 460.000 de metri pătraţi
Parcul de distracţii de la Baltica este îndrăgit de toţi cei care i-au călcat pragul. Aflat în staţiunea Sierksdorf (din landul cel mai de nord a Germaniei, Schleswig-Holstein, situat între Marea Baltică şi Marea Nordului, Ostsee und Nordsee), Hansa Park se întinde pe 460.000 de metri pătraţi şi cuprinde peste 125 de atracţii, printre care carturi, trenuleţe, bărcuţe, tobogane, mountain rousse-uri, carusele, minigolf, terase etc.
Dacă aveţi curajul necesar, spectrul de senzaţii pe care le puteţi încerca aici este absolut impresionant. Uneori, o singură zi este prea puţin pentru cei care vor să experimenteze mult şi să-şi pună în mişcare adrenalina. Aceştia pot cumpăra „pachete” cu bilet de intrare şi cazare chiar lângă Hansa Park.
Monştri de oţel
Atracţiile din Hansa Park sunt pentru toate tipurile de curajoşi. De exemplu, pentru cei care doresc o distracţie mai „cuminte”, adică doar cu accelerarea pulsului, există tobogane înalte (de circa 20 de metri) şi lungi, cu puţină apă, pe care se poate coborî „în valuri”, pe o saltea. Există şi alte tobogane, ca nişte burlane uriaşe, în care curge apă: amatorii, fie ei adulţi sau copii, se urcă în bărci din plastic, circulare, care se învârt până cad în apă, în „râul” de jos. Viteza creşte, dar numai până la o ameţeală plăcută, mai ales că de sus, din vârful burlanului, se zăreşte marea.
Despre atracţiile extreme (în care corpul este fixat cu bare metalice care prind umerii precum curelele unui rucsac şi apoi „aruncat” în toate direcţiile cu viteze mari), nu ar fi prea multe de spus. Groaza încercată are un registru destul de larg, dovada fiind urletele auzite la fiecare zvâcnire a monstrului de oţel.
Dacă doriţi să veniţi mai des în Hansa Park, veţi face economii cumpărând abonament pentru întregul sezon. Acesta este avantajos numai dacă vă planificaţi mai mult de trei vizite într-un sezon.
Nici aparatul foto nu a suportat aceşti monştri metalici, unul dintre ei având până şi gratii care ar fi împiedicat oamenii să cadă, la contorsionarea sa pe toate axele. De altfel, cred că este de ajuns să încerci o singură dată asemenea aparate sau căderea liberă pe zeci de metri ca să îţi piară pofta de a face vreodată poze la aşa ceva, mai ales apropiind obiectivul în „momentele-cheie”.
La infraroşu: „zbor” la 85 de metri înălţime, cu 70 km/h
Există totuşi şi atracţii prin care îţi depăşeşti orice limită cunoscută a curajului iar frumuseţea peisajelor şi emoţiile îţi taie respiraţia. Aşa cum se se întâmplă în superbul „Torre del Mar“ în care zbori până la 85 de metri înălţime, cu maximum 70 km/h. Dar zborul este atât de lin iar marea de dedesubt sclipeşte atât de albastru, astfel încât nu poate apărea nici o nuanţă a fricii. Parcă eşti într-un zbor fără de aripi, numai într-un scaun pe lanţurile căruia îţi îngheaţă mâinile şi amorţeşti pe dinăuntru.
Corpul îţi rămâne neclintit în rotirea aceasta lină, atât de aproape de cer, de parcă o singură mişcare ar spulbera vraja, până la prăbuşire. „Ca într-un avion la coborâre, dar fără geam” – este doar o frântură de gând, spartă de cea mai autentică bucurie care simte nevoia să fie strigată de acolo, de sus. O împietrire a corpului însoţită de fericire, ca un rău evadat care nu-şi mai cunoaşte marginile.
Nu doar adulţii pot experimenta senzaţii tari, ci şi copiii se pot bucura din tot sufletul de ceea ce găsesc în Hansa Park.
Jos, cu ochii la „Torre del Mar“, rămâne pentru multă vreme bucuria că ai încercat. Aceasta se prelungeşte cu libertatea pe care o simţi în cel mai rapid tren care se mişcă circular cu o viteză ameţitoare, înainte şi înapoi, până ajungi în unghiuri imposibile din care parcă te prăbuşeşti. Viteza extremă la mersul înainte te îmbată şi te umple de energie, de la creştet şi până în tălpi.
Există însă în Hansa Park şi multe plăceri „cuminţi”, bineînţeles în afara teraselor care-şi aşteaptă răbdătoare clienţii: plimbarea cu trenuleţul pentru a vedea tot parcul de distracţii; locurile liniştite şi verzi din care poţi privi în voie; turnul înalt de 100 de metri din care poţi admira parcul, marea şi staţiunile. În turn, doritorii intră într-o cabină circulară cu pereţi de sticlă, care urcă precum un lift. Ajunsă sus, cabina de sticlă se roteşte lin, astfel încât toată priveliştea îţi stă la picioare, până departe. Deşi cabina este plină, acolo sus nu se aude nici un sunet. Nici măcar respiraţiile.
Bucurie şi distracţie pentru copii
În Hansa Park surprizele pentru copii se ţin lanţ, la tot pasul. Personaje ca de basm îi întâmpină, în acordurile unei orchestre. Culorile florilor sunt atât de potrivit îmbinate, de parcă fiecare aranjament spune o poveste anume. Carusel, căluţi, avioane, lanţuri, roată, maşinuţe, vapoare, piraţi, show-ul focilor, aventura „Safari” printre elefanţi şi girafe, locuri de căţărat sau spaţii speciale de sărit sunt doar câteva din acest paradis al dorinţelor ce se pot împlini pe dată. După ce părăsesc parcul, cei mici întreabă aproape la unison: „Când mai venim?”
De reţinut: Vizitele la Hansa Park sunt mai plăcute de luni până vineri pentru că nu va trebui să staţi la coadă. Acest sistem de a plăti doar la intrare şi apoi a profita din plin încercând cât mai multe aparate este avantajos, neplăcut fiind doar faptul că în week-end sau de sărbători se formează cozi peste tot. În astfel de zile puteţi să vă calculaţi timpul socotind cam 15-20 de minute de aşteptare, în medie, la fiecare aparat.
Tot în zilele libere, dacă este vreme frumoasă (ceea ce nu se întâmplă prea des în nordul Germaniei), planificaţi-vă mai mult timp pentru întoarcere. Un drum pe care-l faceţi în mod normal într-o oră poate dura şi trei ore dacă se produce blocaj pe autostradă.
Puteţi citi şi:
Cel mai mare bâlci din nordul Germaniei, DOM-ul de iarnă, vă aşteaptă până pe 4 decembrie